Dmitrij Medvedev sparkar cheferna som missade attacken i Domodedovo

Innan han flög till det internationella ekonomiska forumet i Davos kallade Medvedev till ett möte i sitt residens i Gorki om transportsäkerheten. Situationen är otillfredsställande på det här området, sa Medvedev

– Nu måste vi göra allt för att säkerställa att sådana här tragedier inte upprepas. Åtminstone allt som beror på oss, sa presidenten. Han påminde om att han redan i mars förra året utfärdat ett dekret, där han ställde uppgiften dels att stärka skyddet vid de mest utsatta objekten, dels utrusta transportsystemet med avancerad utrustning för att förbättra säkerheten men också bättra på systemen för information till allmänheten.

– Det gällde ett program för att generellt förbättra säkerheten. Programmet antogs i juli av regeringen och medel tilldelades. Men vad hände egentligen, frågade han. En sak till; efter sprängningarna 2007 av flygen från Domodedovo till Rostov-na-Donu och Volgograd, så antog vi en lag om förbättringar av säkerheten i transportsystemet. Den lagen genomfördes inte överallt till punkt och pricka, om vi ska uttrycka oss milt. Med anledning av detta har riksåklagaren nu fått uppgiften att utreda hur det är ställt i våra större trafiksystem.

– Slappheten har brett ut sig överallt inom transportväsendet. Vem jag än talar med säger detsamma, att man utrustade transportsystemet med bl.a. metalldetektorer efter terrorattackerna 2007. Och det fungerade. Alla måste passera genom dem. Men så efter ett tag slutade man med det. Man kunde gå som man ville. De rättsvårdande myndigheterna har inte gjort sitt jobb, och nu utkräver vi ansvar.

På onsdagen undertecknade Medvedev ett beslut att avskeda chefen i centrala federala distriktet (CFD) för transportinrikesministeriet i Ryssland, Andrej Alekseev. Inrikesminister Nurgalijev i sin tur rapporterade att polischefen vid Domodedovo och hans två vice-chefer fått sparken.

2 reaktioner på ”Dmitrij Medvedev sparkar cheferna som missade attacken i Domodedovo

Kommentarer är stängda.