Unika dokument från tsartiden återlämnade

Nyligen kunde USA i en av ryska media välbevakad ceremoni i Moskva överlämna 21 dokument, påbud och ukaser från ryska tsarer och tsarinnor genom seklerna. Det äldsta dekretet är från 1733 och utgavs av kejsarinnan Anna, Peter den stores brorsdotter. Dokumenten stals från ryska arkiv i början på 1990-talet, då det som varit Sovjetunionen gradvis föll samman. De såldes sedan utomlands på svarta marknaden för allt mellan några hundra till tiotusentals dollar.

En ukas från kejsarinnan Katarina II den stora till hovets räkenskapskammare från år 1762 kunde t.ex. ha gått under klubban för 15.000 dollar. Om inte den amerikanska rättvisan hade blandat sig i det hela. Så kom det sig att de 21 värdefulla dokumenten, stulna från historiska och militära arkiv i Moskva och Sankt Petersburg, nu kunde återvända till sitt hemland.

– Det är ovärderliga dokument, sade vice kulturminister Andrei Busygin vid det officiella överlämnandet. Vi använder inte kategorin penningvärde för dessa urkunder. De är helt enkelt ovärderliga. På antikmarknaden ges de förstås ett värde i pengar, men antikmarknaden ska handla med andra objekt än sådana som tillhör staten.

Ett av dokumenten innehåller en anvisning från kejsarinnan Anna Ivanovna 1733 skriven med sirlig handstil och riktad till kammarskattmästaren Kaisarov. I ett annat brev, skrivet med en nästan kalligrafisk handstil, vänder sig Alexander I till Ryska ordenskapitlet. I den återbördade samlingen återfinns tre dekret från kejsarinnan Elizabet, ett från Nikolaus I, ett annat från Alexander III och ännu ett av siste tsaren Nikolaus II. Med finns också en utnämning underskriven av ingen mindre än marskalk Zjukov.

Alla dessa skatter stals i början av 90-talet sedan tjuvar i ett komplicerat upplägg även lyckats involvera museivakterna. Men trots att man kom ligan på spåren relativt snabbt så tog det ytterligare tio år innan man fann dokumenten. Upptäckten gjordes av en slump i Amerika på Internet, där rariteterna bjöds ut till försäljning. Det slutade med fyra brottmål och slutligen ett återbördande till den ryska sidan.

– Idag firar vi en verklig framgång i kampen mot stöld och smuggling av kulturella och historiska artefakter, sa USA:s ambassadör i Ryssland, John Byerly. För ett år sedan kunde vi återbörda en medaljong i silver som tillhört Nikolaus II och som stulits från Eremitaget, och 2008 en bok från Kejserliga biblioteket. Samarbetet på det här området stärker relationerna mellan USA och Ryssland.

Bara under de senaste åren har över 500 värdefulla dokument kommit tillbaka. Men detta är bara toppen av ett isberg, antalet stulna objekt är fler än två tusen. De har ännu inte återfunnits. Men efterforskningarna fortsätter på båda kontinenterna.