Hur dog Jurij Gagarin?

Jurij Gagarin

Idag, den 12 april, är det exakt 50 år sedan Jurij Alexejevitj Gagarin blev den första människan att färdas ut i rymden. Uppståndelsen runtom i världen blev enorm då det hände och han sändes ut på turnéer över hela jorden. Finland besökte han två gånger, 1961 och 1962. Sverige fick också den äran 1964. I England togs han emot av drottningen, Elisabeth II. För att inte tala om länderna i östblocket. Statyer restes. Gator, torg, skolor, ja, hela städer uppkallades efter honom.

Sju år senare, den 27 mars 1968, störtade han i en testversion av MiG 15 i skogen utanför Kirzjatj tillsammans med instruktören Vladimir Serjogin.Vad hände? Hur dog de egentligen?

Enligt vittnen på plats hade flygplanet brutits sönder i hög hastighet. Planets fem ton kraschade mot marken som en kristallvas mot ett betonggolv. Kvar blev bara småbitar. Dagen efter hittades Gagarins flygarjacka med matkuponger i. Senare hittades hans plånbok med körkortet och ett foto av Sergej Koroljov, den ryske rymdpionjären.

En kommission tillsattes av regeringen för att utreda olyckan. Hundratals experter involverades. I skogen utanför Kirzjatj trampade man ned en yta med en radie på 3 kilometer! Minsta fragment av planet undersöktes. Men kommissionens slutsatser hemligstämplades och kommunistpartiets politbyrå lät i nekrologen endast meddela att de båda avlidit: ”… till följd av en olycka som inträffade under en övningsflygning”.

Det korta meddelandet blev ett utmärkt recept för ryktesspridning. I hela östblocket gick ryktet att han kanske blivit obekväm och därför skaffats ur vägen. Det sas också att han kanske var olycklig för att han inte fick göra fler rymdfärder och att han på det här sättet tog livet av sig. En ännu vildare teori gick ut på att de blivit kidnappade av utomjordingar.

Mikojan-Gurevitj (MiG) 15

I samband med 50-årsdagen av rymdflygningen har nu hemligstämplingen hävts. Kan man då säga att vi nu, efter 43 år, äntligen fått veta sanningen? Tja, i den förut hemligstämplade rapporten står, ganska trivialt, att den troligaste orsaken varit en alltför tvär manöver av Gagarin för att undvika en väderballong.

En mer fristående undersökning gjordes av generallöjtnanten TD Belotserkovskij och kosmonauten Leonov, som också var medlem av regeringenskommissionen. Dessa två hävdade att flygplanet troligtvis råkat i spinn sedan man hamnat i turbulens från ett annat flygplan.

En tredje teori framfördes 2005 av en grupp ledd av förre flygvapenöversten Igor Kuznetsov. De hävdade att det var en tryckminskning i flygplanets kabin som blev indirekt orsak till olyckan. Någon hade glömt stänga en ventil för kabinens lufttryck. Med hjälp av datorsimulationer försökte man rekonstruera omständigheterna kring katastrofen. Så drog man slutsatsen att piloterna på cirka 4000 meters höjd upptäckt att ventilen orsakade tryckminskning, och att de då bestämt sig för att omedelbart gå ner, men ovanligt snabbt och brant. I det här fallet ledde detta till att de båda flygarna förlorade medvetandet. Så störtade de två i skogen.

Nu har vi alltså fått det tämligen banala officiella svaret på den länge dryftade frågan, och man undrar varför man väntade så länge med att häva hemligstämpeln. Ville man skydda minnet av folkhjälten, den på sin tid mest kända personen på jorden? Att just han var skyldig till en alltför djärv manöver? Vi vet inte. Enbart en ny och verkligt oberoende undersökning skulle kunna bringa klarhet i olyckan med Gagarins MiG 15. Desto mer så som man lyckades samla ihop hela 90 % av planets delar utanför Kirzjatj. Delarna finns bevarade i förseglade tunnor i en av luftfartsverkets byggnader i Moskva.

De båda piloterna fick en magnifik statsbegravning och deras kvarlevor murades in i kremlmuren. På den plats där planet störtade restes en obelisk och en park till minnet av de båda. Flygförbud infördes för de återstående kosmonauterna för en lång tid framåt.

2 reaktioner på ”Hur dog Jurij Gagarin?

Kommentarer är stängda.