Rysslands växande narkotikaproblem

Det har funnits där länge, knarket i Ryssland. Men det har inte pratats så mycket om det. Än mindre har problemen minskat. Det fanns redan under kommunisttiden, inte minst bland de soldater som tjänstgjorde i Afghanistan. När de återvände hem 1989 var förbindelsevägarna till narkotikan upparbetade. Idag går enligt en FN-rapport 21 % av all narkotika som produceras i Afghanistan till Ryssland.

”Ryssland är inte bara det största mottagarlandet av afghanskt heroin, utan också störst vad gäller användningen av opium, hasch, marijuana, syntetiska narkotika och andra farliga illegala substanser från den centralasiatiska regionen”, sägs i årets rapport från International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) publicerad den 3 mars i år av US State Department. Rapporten publiceras i regel varje år i mars och är ministeriets redogörelse inför kongressen om situationen i producent- och transitländer vad gäller narkotika.

”Enligt en FN-rapport i juni 2010 från United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) är Ryssland den största marknaden för afghanskt heroin med en förbrukning av 70.000 kilo per år, och man har också den högsta andelen heroinmissbruk per capita”, säger State Department. Av alla illegala droger som används i Ryssland är heroin det största problemet.

Enligt det amerikanska utrikesdepartementet har antalet heroinberoende i Ryssland under 2010 nått 1,6-1,8 miljoner människor. Smittspridningen av HIV via sprutor har lett till att antalet infekterade har ökat drastiskt, i vissa regioner har den nått 61%.

Totalt skattar man antalet personer som använder illegala droger i landet till 2,5 miljoner (1,8% av befolkningen), varav cirka 100.000 dör av överdoser eller genom dödsfall i samband med missbruk av dessa medel, enligt samma rapport.

Enligt ryska experter är 70 % av missbrukarna ungdomar. Och under de senaste fem åren har introduktionsåldern för narkotika minskat dramatiskt. Pröva-på-åldern är nu nere i 11-12 år.

Mot narkotikahandeln och dess konsekvenser i Ryssland kämpar fyra myndigheter: den ryska federala tjänsten för narkotikakontroll (FSKN), inrikesministeriet (MOI), den federala säkerhetstjänsten (FSB), och det federala gränsskyddet (FPS).

Rysslands statsråd sammanträder i Irkutsk om narkotikaproblemet

Ryska federationens statsråd, där landets ledare vad gäller den verkställande makten deltar, sammanträdde i dagarna i Irkutsk och behandlade narkotikafrågan. President Medvedev ledde mötet efter att först ha besökt behandlingscentret ”Volja” (Viljan) i staden, där man ger psykologisk rådgivning till narkomaner och seminarier riktade till föräldrar.

– Jag kallade er till det här mötet, inte för att ni återigen skulle sitta och flämta och sucka över hur illa det är ställt, sa han till rådsmedlemmarna. Det handlar om att fatta konkreta beslut. Regionernas guvernörer måste ta personlig kontroll över kampen mot drogerna. Propagandan måste förbättras och föras in i skolor, yrkesskolor och gymnasier.

– På 90-talet var det impopulärt att överhuvud taget nämna narkotikamissbruket och man ville inte visa det på TV. Det var fel, den inställningen måste vi bryta. Oavsett hur svår den här frågan är, så måste vi sprida kunskap kring den. Vid någon tidpunkt blev det ”inne” att använda narkotika. Den attityden måste vi med alla medel ändra på.

– Den viktigaste uppgiften nu är att minska efterfrågan på narkotika bland ungdomarna, sa presidenten. Han avser att inom kort bland andra åtgärder skapa ett nationellt system för övervakning av narkotikaanvändning för att få korrekta uppgifter om missbruket bland ungdomarna.

”Vi måste hejda spridningen via Internet”

– Främjandet av narkotika på Internet bara växer. Antalet sajter som annonserar ut droger är fler än 10.000. Hela 40% av dessa finns i den ryska delen av nätverket.

För att åskådliggöra tog Medvedev upp sin iPad och gjorde en sökning på desomorfin i ryska sökmotorn Jandex.
– Det första som dyker upp i söksträngen är ”desomorfin, tillverkningssätt.” Vad betyder det? Ja, uppenbarligen vill fler veta hur man tillverkar det än veta vad desomorfin är för något, sa Medvedev.

– Sådana sajter måste stängas. Jag har alltid förespråkat ett fritt Internet. Men när det gäller ett uttryckligt lagbrott ska internetleverantörerna ha alla möjligheter att stoppa sajter. Ståndpunkten att om en webbplats stängs, så dyker en annan genast upp, det är bara ursäkter.

– Det är nödvändigt att stänga sådana webbplatser. Det är klart att det är svårt att stoppa spridningen helt och hållet, men vi måste göra något åt det, annars kommer det att få allt större omfattning. Det är sak samma om det gäller sprängämnen eller narkotika.

Medvedev föreslår också instiftande av en lag som ger möjlighet att stänga etablissemang, krogar och nattklubbar, där det regelbundet förekommer narkotika.

”Obligatorisk knarktestning i skolorna!”

– En annan möjlig åtgärd är införande av obligatorisk drogtestning i skolan. Alla föräldrar är nog inte positiva till en sådan idé, det kan ses som ett oetiskt intrång i privatlivet. Men föräldrar som har upplevt ett eget barns undergång förstår vikten av tidiga tester.

Medvedev har personligen godkänt införandet av drogtester i skolorna. Chefen för hälsoministeriet, Tatjana Golikova, har tillagt att testning av skolbarnen kan göras under förutsättning att föräldrarna samtycker till det.

Nu får alltså regionerna i Ryssland rätt att drogtesta eleverna. Och ‘samtycket’ ska ha en bortre gräns. ”Skolorna måste skapa en situation där det blir obekvämt att inte vara testad”.

◊◊◊ Drogproblemen i Ryssland är alltså nära förbundna med odlingarna av opievallmo i Afghanistan, vilka i sin tur är en av förutsättningarna för talibanernas krigföring. Läs ett av mina tidigare inlägg om hur opium hindrar möjligheterna till fred: Hem från Afghanistan utan seger

◊◊◊ Desomorfin (på ryska дезоморфин) är ett smärtstillande preparat härlett ur morfin (c:a 10 gånger mer potent). Desomorfingrundad narkomani är en tämligen ny företeelse i ryska drogmiljöer och är baserad på illegal tillverkning. Bland ryska knarkare benämns drogen ”krokodilen”, eftersom bruket leder till försämrad cirkulation och så småningom kallbrand. I likhet med krokodilen tar kallbranden först benen och äter sig sedan långsamt upp i kroppen, en lång och plågsam död för användaren. Efter 2005 har desomorfin intagit andra platsen efter heroinet bland användarna.