Rysslands gossen Ruda fyller 65

Han är inte riktigt den man tror, Zjirinovskij. Född i Alma-Ata, Kazakstan, den 25 april 1946 som Vladimir Volfovitj Eidelstein. Han fyller 65 idag.

Hans farfar, Itsek Aisik Eidelstein, av judisk börd, var sågverksägare i nuvarande Ukraina. Sin far minns han inte, men det sägs att denne var jurist och utbildad vid franska Sorbonne. Redan i unga år tog unge Vladimir i stället sin mors efternamn. Hon var ryska och hette Zjirinovskij.

Som ung studerade han språk vid Institutet för orientaliska språk vid Moskvauniversitet (MGU) och talar vid det här laget såväl turkiska som azeriska (azerbajdzjanska) förutom några vanliga språk i väst. Vid Moskvauniversitet blev han så småningom filosofie doktor vid fakulteten för sociologi på en avhandling om rysk politisk historia.

Detta låter mycket klokt och fridsamt, men sedan Zjirinovskij valt den politiska banan efter Sovjetunionens upplösning har det inte varit så mycket frid över hans verksamhet. Hans parti, Rysslands liberaldemokratiska parti (LDPR) grundades redan 1989.

Hans politiska stil blev provokatörens, den respektlöse bråkmakaren, som sällan spelar enligt reglerna. I Ryssland blev han snabbt något av en politisk clown, som ibland med illa dold förtjusning råkade i direkt handgemäng med motståndarna. Vad som var spel för media och vad som var hans personliga läggning är svårt att avgöra. Förmodligen båda, det gäller att få en minut eller två i nyheterna.

I väst förfasades man över hans åsikter. Han var länge anti-semit och hävdade att gaskamrarna aldrig existerat. Det gick så långt att han kallades ”Rysslands Hitler” i tyska media. År 2010 backade han från den ståndpunkten, men bytte raskt till hets mot folken i Transkaukasien, mot folken från norra Kaukasus, mot tatarer, basjkirer, de finsk-ugriska folken och en del andra. Han uppmanar också till utvisning av alla kineser från ryska Fjärran Östern.

Vida uppmärksammat var hans uppträdande i en debatt med Boris Nemtsov, en respekterad demokrat och liberal, som genomförde en rad förändringar mot större öppenhet i politiken under sin tid som guvernör i Nizjnij Novgorod. När han inte kunde bringa den lugne Nemtsov ur fattningen med sina utbrott kastade han sitt vattenglas på honom. För att se klippet med de båda, klicka här.

Han fullföljer alltså sin roll som politikens clown. Är han därför utstött, icke önskvärd? Nej, han är för närvarande vice talman i duman, Rysslands riksdag, och ställer upp i nästa presidentval. Möjligen närmar han sig rollen som en юродивый, den helige dåren, en klassisk figur i rysk-ortodox kristendom och i folktron. Den som är galen men säger sanningen. En del av den ryska väljarkåren ser honom uppenbarligen som sådan. I presidentavalet 2008 fick han 9,36 % av rösterna.

Ingen åsikt är egentligen främmande för honom. Hans övriga uppfattningar utgör en annorlunda blandning:

– Upphäv moratoriet på dödsstraffet! (Han ville låta hänga förre borgmästaren Luzjkov offentligt och fick böta ordentligt för det)

– Tillåt månggifte!

– Sluta med ekonomiskt stöd till främmande länder (bl.a. till Sydossetien)!

– Höj underhållet för barn vid skilsmässa och för ensamstående! Då vågar kvinnorna skaffa barn igen, Ryssland behöver ökade födelsetal.

2 reaktioner på ”Rysslands gossen Ruda fyller 65

    • Visst är det intressant. Men ‘sanningen’ är alltid en partsinlaga. Om Zjirinovskij har samarbetat med gamla KGB eller inte är intressant endast om man trodde honom om bättre. Betydligt viktigare idag är hans hets mot etniska minoriteter, inklusive hans tidigare uttalade anti-semitism. Det ger fribrev till ytterligare förföljelse och särbehandling av minoriteter som redan är utsatta. Och hans politiska ställning ovanpå detta. Att en sådan politiker är vice talman i statsduman är en chikan.

Kommentarer är stängda.