”USA:s nya missilförsvar i Europa försvagar påtagligt Rysslands strategiska potential”

Dmitrij O Rogozin

Dmitrij Rogozin, den ryske diplomat som företräder federationen vid NATO, uttryckte för en tid sedan Rysslands oro över utplaceringen av västs nya missilförsvar i Östeuropa. ”Redan år 2020 kan USA, för den händelse våra relationer försämras, ha en betydande del av Rysslands strategiska potential under kontroll. Man säger att det inte är riktat mot oss, att Ryssland är en samarbetspartner som i framtiden till och med kan bli en strategisk partner. Och de är överens med oss om att våra farhågor har relevans, men därifrån till handling går man inte”, sa Rogozin.

”Det ligger i såväl vårt som Europas intresse att skapa ett gemensamt system för missilförsvar, som verkar under säkerhetsstandarder som är gemensamma för oss och NATO-länderna. Om man nu utan vår vetskap runt våra gränser lägger ut informations- och avfyringssystem för USA:s missilförsvar under NATO:s täckmantel, och vars radie når Uralbergen, så innebär detta en utvidgning av NATO österut. Det betyder att man ignorerar oss som säkerhetspartner”, säger han.

Ryssland behöver rättsliga garantier för att missilförsvarssystemet i Europa inte påverkar Rysslands strategiska intressen, men hittills har USA inte visat villighet att erkänna dessa objektiva intressen. ”Detta är vad vi försöker förklara för den amerikanska militären. De verkar förstå oss men lägger skulden på politikerna och säger att det på den politiska nivån ännu inte finns stöd för att ge Ryssland önskade juridiskt grundade utfästelser”.

USA genomför nu förhandlingar med länderna i Östeuropa om utplacering av missilförsvarsenheter som tänks skydda Europa från robothot från Mellanöstern.

Vid toppmötet i Lissabon i november 2010 föreslog Medvedev att man skulle skapa ett gemensamt missilförsvarssystem för att undvika den situation som nu skapar motsättningar. NATO:s företrädare samtyckte och militära experter från båda sidor började utarbeta konkreta planer för att skapa ett sådant system. Men hittills har alliansen insisterat på att ett sådant gemensamt system endast skulle omfatta informationsutbyte och samordning. Däri ligger skillnaden och gränsdragningen.

Läs också: Wikileaks: ”Missilförsvaret i Europa stoppar inte ryska missiler”