Vart åker ryssen på semester?

Detta bildspel kräver JavaScript.

De har blivit allt vanligare på beachen, ryssarna. Också på after beach, kanske mest där. De hörs och syns och är varken blyga eller snåla. Under de första sex månaderna 2011 uppgick antalet ryssar på utlandssemester till 18,3 miljoner och ökade därmed 15% jämfört med samma period året innan. Ryssland har ca 142 miljoner invånare, så det betyder att rätt många har varit utomlands, även om många gör flera resor. Populäraste länderna i år är Turkiet med mer än 1,13 miljoner besökare, Kina med 632.000, Egypten 489.000 och Thailand 421.000. Känns resmålen igen? Den ryska turismen till Turkiet i år har kantats med svarta tidningsrubriker hemma i Ryssland efter rapporter om dödsfall där man konstaterat att ryssar serverats alkohol blandad med dödlig ºmetanol.

Svenskarna semestrar avsevärt mer utomlands än ryssarna, men de populäraste resmålen för svenskarna är enligt Tillväxtverket, trots vad som ofta sägs, det nära utlandet, där Finland är nummer ett. Därefter kommer Spanien, Danmark, Tyskland och Norge, följt av en serie sol-och-bad-länder.

Om man läser resebloggar så finner man snabbt att de ryska turisterna inte är så populära. Så här skriver krönikören Per J Andersson i resemagasinet Vagabond: ”De har gott om pengar och bor femstjärnigt. Kvinnorna balanserar på sylvassa höga klackar, har fina smycken runt halsen och svindyra kläder. Killarna är tjocka, har Rolexklockor i guld och dyraste mobiltelefonen. På buffén roffar de åt sig mer än de kan äta, utan tanke på att deras medresenärer blir utan mat. De är för fulla, för skrikiga – för mycket! – samtidigt som de är extremt snåla med dricks.” Det tycks som om ryssarna fått överta det semesterrykte som tyskar och amerikaner länge haft att vara buffliga och att breda ut sig.

Reseföretaget Skyscanner har gjort en undersökning bland turister om hur de uppfattar turister från andra länder. Ryssarna intar här förstaplatsen i grenen att vara råa och ohyfsade. I andra grenar, som ovilja att lära sig eller tala det lokala språket, att gnälla på maten, att supa och bråka, kom ryssarna först på tredje plats. Första och andra platsen intogs av britter respektive amerikaner.

Skyscanners chef för marknadsutvecklingen i Ryssland och OSS, Dmitrij Konovalov, menar att det som andra ser som ohövligt och klumpigt hos den ryske turisten kan vara den direkthet som är utmärkande för ryssar i allmänhet.

Undersökningen visade också att skandinaver var bäst på de lokala språken och att japanerna vann grenen ”bästa sätt och beteende”. Australiensarna var mest nyfikna på det lokala köket, och amerikanerna var mest frikostiga med dricks.

Счастливого пути!

ººº Greken Nikolaos Salavrakos krävde i ett anförande i Europaparlamentet den 4 juli i år att EU-kommissionen skulle vidta åtgärder mot Turkiet med anledning av det inträffade. Grannsämjan mellan Grekland och Turkiet är inte på topp.

2 reaktioner på ”Vart åker ryssen på semester?

  1. fast jag tycker det är lite bedrägliga resultat. Tex vad menas med ”det lokala språket” ? Engelska är ju knappast ett ”lokalt språk”, och Svenskar älskar ju London och Australien, mer än kanske Ryssar gör.

    Sen den andra invändningen: Underskatta inte antalet migranter som ”semestrar” i hemlandet! De kan ju självklart redan sitt egen hemspråk! och var bor dessa turkiska och tailändska immigranter? i Ryssland? Nej i SKANDINAVIEN!

    och så reser dem hem på sommaren, och ”pratar det lokala språket” i baren / restaurangen. Med sitt svenska pass så har de ”vips förvandlats till skandinaver/svenskar/norrmän/danskar)

    • Statistiken över antalet resor har jag hämtat från Rosstat och Tillväxtverket. Skyscanners undersökning är mer tveksam. Det är svårt att veta vilket värde som ligger i den typen av undersökningar. Artikeln handlar egentligen om det som ibland händer, när människor från olika länder möts på samma strand och hotell. Vi har alla hört både det ena och det andra yttras då. Fördomar kan flyga ganska friskt. Vad gäller språket så är det kanske så enkelt att många i den generation ryssar som har pengar och reser nu inte läste engelska i skolan. Själv har jag upplevt såväl den tid då knappt någon ryss kunde semestra på egen hand till dagens ryske turist. Och vet att hos den ryske muzjiken – och hans fru – klappar ett varmt hjärta. Tllltalar man honom på ryska, så har man nästan alltid en ny vän.

Kommentarer är stängda.