Jurij Luzjkov kallad till förhör om miljardsvindel

Vi minns hur Jurij Luzjkov, som var Moskvas borgmästare i många år, blev avskedad under dramatiska former 2010 efter beskyllningar om maktmissbruk. Chefen för ryska presidentens administration Sergej Naryshkin hävdar att den tidigare borgmästaren avskedades på grund av den ”måttlösa” nivån på korruptionen i huvudstaden. Luzjkov menar att han blev avskedad för att man misstrodde hans lojalitet. Dessutom kan industriella grupperingar ha legat bakom. ”Moskva är en läckerbit för många”, säger Luzjkov.

Luzjkov vistas för närvarande i Österrike, där hans fru äger några hotell. Luzjkovs fru Elena Baturina hade i Ryssland byggföretaget Inteko som var verksamt i och runt Moskva. Och hon blev stenrik. Nu har hon avslutat det mesta av sitt ägande i Ryssland och vistas ofta i England där barnen studerar. Hon är inte särskilt pigg på att återvända.

Nu har emellertid ett ärende från Luzjkovs borgmästartid börjat förfölja honom. Han har av åklagaren kallats att vittna i rättegången i ärendet ”Banka Moskvy”, Moskvabanken. Bankens förre VD, Andrej Borodin, som är gammal vän till Luzjkov, samt vice VD Dmitrij Akulinin, är anklagade för svikligt förfarande avseende medel från stadens budget. Beloppet uppgår till 12,76 miljarder rubel som gick upp i rök när direktörerna beviljade ett lån till AB ”Premier Estate”. Lånet gavs trots osann information om säkerhet och pant från låntagaren sida, med den följd att staden Moskvas kassa blev 12,76 miljarder tunnare. Åtalet väcktes redan i slutet av 2010 och nu vill åklagaren höra Luzjkov.

Men Luzjkov som har gamla band med Borodin har haft svårt att infinna sig, trots kallelser. Han har inte haft tid, säger han. Åklagaren i sin tur hotar att efterlysa honom via Interpol. Naturligtvis är han själv oskyldig, liksom hans vän Borodin, menar Luzjkov. Allt var en takeover.

En reaktion på ”Jurij Luzjkov kallad till förhör om miljardsvindel

Kommentarer är stängda.