Luzjkov kommer till förhör

Det fanns de som trodde att förre borgmästaren Jurij Luzjkov inte skulle våga sig hem till Moskva. Att han var rädd för åklagaren och skulle söka politisk asyl i Österrike, där han uppehållit sig. Men han tänker inställa sig hos förundersökningsledaren den 15 november, säger hans advokat Henry Reznik, i det mål som gäller svindlerier riktade mot Bank Moskva.

– Om jag hade vägrat komma, skulle jag ha gett trumf på hand för mina motståndare, det skulle ha gett anledning att tro att jag är skyldig till något, säger Luzjkov i ett uttalande. Då det blev känt i oktober att Luzjkov kallats till förhör sade han att det rörde sig om ”politiskt motiverade trakasserier”.

Förundersökningen  gäller, som vi tidigare berättat, ett fall av förskingring på 12,7 miljarder rubel i Bank Moskva. De misstänkta är tidigare direktören för banken Andrej Borodin och hans ställföreträdare, Dmitrij Akulinin. Borodin har nu flytt landet och befinner sig i London.

Enligt utredningen uppbringades pengarna genom ett lån som gavs till företaget  ”Premier Estate”, som var nära knutet till kretsen kring Luzjkovs fru Baturina. Bolaget Premier Estate grundades bara tre månader innan miljardlånet erhölls och grundplåten för bolaget var ett aktiekapital på endast 10 tusen rubel.  Premier Estate köpte så 58 hektar mark väster om Moskva, där Baturinas företag ”Inteko” planerade att bygga ett bostadsområde. Sedan Luzjkov avskedats utfärdades i september 2010 byggstopp för Intekos projekt. Men då fanns redan de 12,7 miljarderna, enligt utredarna, på Baturinas personliga konton.

Luzjkovs fru Jelena Baturina

Utredaren vill också veta hur det förhöll sig med aktieköpet på 15 miljarder rubel i Bank Moskva som staden Moskva gjorde under Luzjkovs tid 2009. Köpet gjordes kort innan Bank Moskva beviljade lånet på 12,7 miljarder till Premier Estate. Därefter dök summan upp på Luzjkovs fru Baturinas konto.

Rättssaken kommer varken att lösas snabbt eller utan krakel. Men nu är ändå Luzjkov här, som han lovade. Han kommer också att föreläsa hos sin vän Gavriil Popov på International University. Hans arvode blir 1 rubel, efter hans eget önskemål.