Ludmila Gurtjenko har gått bort

"Väntsal för två", 1982

En av sovjetisk films största stjärnor, Ludmila Gurtjenko, har gått ur tiden. Hon skulle ha fyllt 76 i november. Från senare årtionden minns man henne särskilt i rollen som tuffa servitrisen Vera med det varma hjärtat i filmen ”Вокзал для двоих” (Väntsal för två) från 1982 där hon spelade mot Oleg Basilasjvili. Filmen deltog i Cannesfestivalen 1983. Hon var känd för att vara tuff även privat. En av hennes främsta maximer var: ”Om dom spottar på din rygg så betyder det att du är på väg framåt.”

"Karnevalnatten", 1956

Hennes stora genombrott kom redan 1956, när hon vid endast 20 års ålder fick en huvudroll som lilla Lena i filmen ”Карнавальная ночь” (Karnevalnatten), som handlar om ett nyårsfirande i Kulturhuset. Filmen blev en formidabel succé och sågs under åren som följde av mer än 48 miljoner människor. För några år sedan gjordes en remake av filmen, med samma regissör som 1956, Eldar Rjazanov, och med Ludmila Gurtjenko i en huvudroll, då över 70.

Ludmila Markovna halkade utanför sitt hem och bröt höften i mitten av februari i år. Hon opererades följande dag och skrevs ut första veckan i mars. I förrgår försämrades emellertid tillståndet för skådespelerskan och hon drabbades akut av lungemboli, en propp i en artär i lungan. Hon dog därför nästan omedelbart. Hon fördes snabbt till sjukhuset där man dock konstaterade att inget stod att göra. Ludmila Markovna var död.

Rysslands president Dmitrij Medvedev och Rysslands premiärminister Vladimir Putin har framfört sina kondoleanser till de anhöriga, däribland till hennes make Sergej Senin. Jordfästningen äger rum i morgon på Novodevitjekyrkogården, där många framstående artister, författare och bemärkta personer ligger begravda.