Bulgarien fortfarande med i leken när det gäller Gripen

Copyright Saab AB

Saab har erbjudit Bulgarien JAS Gripen till priset av begagnade amerikanska F-16 plan. Daniel Boestad, chef för Saab International Bulgarien, säger enligt bulgariska media att budet är mycket gynnsamt för Bulgarien. Med det här budet sparar man pengar utan att kompromissa med kvaliteten.

Enligt Boestad har Gripen ett antal fördelar jämfört med begagnade F-16 och ryska MiG-29 som idag används i det bulgariska flygvapnet. Gripen har t.ex. lägre underhållskostnader och kräver mindre markyta för att servas.

Från svensk sida påpekar man också att köp av begagnade stridsflygplan är både riskabelt och dyrt. ”Själva det faktum att nyttjandeperioden för de begagnade flygplanen nästan är slut innebär ju att man kommer att behöva inleda ett nytt förfarande för att köpa stridsflygplan inom några år”, säger Boestad.

Bulgariens finanser är i ett ganska bedrövligt skick och medlen till försvaret därför starkt begränsade. Ett av alternativen när det gäller köp av ny militär materiel har därför varit inköp av begagnade F-16 och F-18 tillsammans med Rumänien.

Den bulgariska regeringen har ännu inte fattat något beslut. Men ÖB Simeon Simeonov – tidigare chef för generalstaben – har nyligen uttalat att Bulgarien måste köpa ett mångsidigt stridsflygplan och att man behöver köpa nytt istället för begagnat.